Sudura
Sudarea manuală a arcului cu metale - (MMA)
Sudura manuală prin sudură cu arc (MMA) sau prin sudare prin lipire este un proces care topeste și unește metalele prin încălzirea lor cu ajutorul unui arc metalic între electrodul metalic acoperit și piesa de prelucrat. Învelișul exterior al electrodului ajută la realizarea arcului și asigură gazul de protecție și o bandă de zgură pentru a proteja sudura împotriva contaminării. Miezul electrodului asigură cea mai mare parte a metalului care umple sudura.
Când electrodul se deplasează de-a lungul piesei de prelucrat cu o viteză adecvată, depozitele de metal în stratul uniform sunt numite - cusătura.
Sursa de alimentare a sudurii cu arc asigură un curent constant (CC) și poate fi un curent alternativ (AC) sau curent direct (DC), în funcție de electrodul utilizat. Cele mai bune rezultate ale sudurii sunt de obicei obținute utilizând o sursă de curent continuu.
Amperajul necesar pentru sudare depinde de diametrul electrozilor, mărimea și grosimea pieselor de sudat și pozițiile de sudare. Practic, electrodul inferior și amperajul inferior sunt necesare pentru sudarea pieselor mai mici decât pentru o piesă mai mare de aceeași grosime. Metalele subțiri necesită mai puțină electricitate decât metalele groase, iar un mic electrod necesită un amperaj mai mic decât electrodul mare.
Este mai bine să sudați piesa de prelucrat în poziție portret sau orizontală. Cu toate acestea, atunci când sunteți forțat să sudați vertical sau deasupra capului, este util să reduceți amperajul decât cel utilizat în poziția orizontală. Cele mai bune rezultate ale sudurii sunt obținute prin menținerea unui arc scurt, deplasarea electrodului cu o singură viteză și deplasarea electrodului la metalul de sudură, cu o viteză constantă pe măsură ce se topește.
Pe panoul frontal al sursei de sudură există indicatorul sursei de alimentare (alb), indicatorul de supraîncălzire sau curentul de depășire (galben), butonul sau un regulator pentru reglarea curentului de sudură, tensiunea de ieșire pozitivă (+), tensiunea de ieșire negativă (-). Pe panoul din spate al sursei de alimentare pentru sudare, există un mod de pornire / oprire a sursei de alimentare, cablul de alimentare (conectat la 1, 50/60 Hz, 220 / 230V AC) etc.
Legătura pozitivă înseamnă că piesa de prelucrat este conectată la sursa de alimentare (+) de ieșire, iar la ieșire (-) este conectat un suport electrod sau o torță pentru sudură. Legarea negativă înseamnă că piesa de prelucrat este conectată la ieșirea (-) sursei de energie de sudură, iar suportul electrodului sau torța este atașată la (+).
Selectarea unei conexiuni pozitive sau negative depinde de tipul electrodului. Când electrodul de sudare pentru un acid, de exemplu E4303 și E6013, utilizați legătura pozitivă sau negativă. Pentru sudarea electrodului de bază - ex. E 5015 utilizați în principal legătura negativă.
- conectați piesa de prelucrat sau suportul electrodului la ieșirea (-), nu în mod liber.
- conectați suportul electrodului sau piesa de prelucrat la ieșirea (+), nu în mod liber.
- activați comutatorul de pornire / oprire, indicatorul de alimentare (alb) - luminos.
- procesul de sudare MMA se va desfășura.
Pentru a îmbunătăți calitatea sudării, cleștii pentru masa de pe piesa de prelucrat ar trebui să fie fixați ferm și cât mai aproape posibil de locul de sudură.